Till senaste kommentaren

Vad behöver jag tänka på när jag ska köpa en handdukstork?

  1. Välj ett utförande och en design som du gillar!
    Design och kvalitet är viktigt. Du ska förhoppningsvis ha handdukstorken i många år så välj en snygg och av bra kvalitet, det tjänar du på i längden.
  2. Fundera över vilken uppvärmningsmetod du ska använda.
    Välj mellan centralvärme (vatten), eldrift (elpatron) eller kombidrift (centralvärme och el­drift).
  3. Vilken funktion ska handdukstorken fylla?
    - Ska handdukstorken ersätta ett element och vara en ensam uppvärmningskälla i badrummet? Det kan fungera, men bara i vissa fall. För detta behövs en handdukstork med hög effekt, generellt räknar man med 50-80W/m2. Men fler faktorer spelar in, bland annat hur bra isoleringen är och om det finns stora fönster som gör att rummet tappar värme. Om handdukstorken ska ersätta ett element bör du välja en modell där rören sitter tätt och som har mer yta att avge värme, till exempel Sofiero, Borgholm och Drottningholm.
    - Ska handdukstorken endast delvis vara en uppvärmningskälla, kanske som komplement till golvvärme? Då behöver effekten inte vara så hög och det går bra att välja en modell som är glesare mellan rören, till exempel Nääs eller Örtofta. Även en vertikal modell som Rosendal eller Carlsten är ett bra val.
    - Ska handdukstorken endast användas för att få varma handdukar?
    Då kan du välja en enklare elhanddukstork, även kallad ”dry-heater”, med låg effekt som till exempel Edsberg, Koberg, Viberg, Kaknäs, Almenäs och Fiskebäck. Den här typen av handdukstork värms upp med en värme­kabel och innehåller ingen vätska, därav benämningen ”dry-heater”.
  4. Vilket uppvärmnings- och rörsystem finns i fastigheten?
    Effekten på en vattenburen handdukstork kan skilja mycket beroende på om din fastighet har ett lågtemperatursystem, till exempel värmepump, eller ett högtemperatursystem, till exempel fjärrvärme, ved eller oljepanna. Det är extra viktigt att tänka på det här om du ska ha handdukstorken som en ensam värmekälla. Det är även bra att kolla upp om du har ett- eller tvårörssytem, eftersom det påverkar vilken ventiltyp du ska välja.
  5. Hur stor väggyta har du för handdukstorken?
    Vi har ett väldigt brett utbud med många olika modeller och storlekar. Om du har ont om utrymme i sidled, kan du välja en vertikal modell som är hög men inte så bred. Med filtreringsfunktionen på vår hemsida får du hjälp att hitta rätt storlek.
  6. Välj rätt typ av ventil och/eller elpatron?
    Det finns flera olika ventiltyper att välja mellan. Vilken du ska ha beror på vilket rörsystem du har och hur du vill har rördragningen. Planera detta tidigt i processen så att installation och rördragning blir snygga och korrekta.  Vilken effekt du ska ha på din elpatron beror på modell och storlek. Köper du en färdigfylld elversion, vilket vi rekommenderar, behöver du inte tänka på det. Det har vi redan säkerställt. Köper du elpatronen löst, finns det en guide som hjälper dig att hitta rätt. Ventilerna och elpatronerna finns dessutom i olika ytor så att du kan matcha med handdukstorkens yta.
Nordhem Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.